Familie VeĆ” CataloniĆ«, SpanjeHoog in de heuvels van de provincie Les Garrigues in Noord-CataloniĆ«, Spanje, staat de naam VeĆ” al generaties borg voor het hoogste kwaliteitsniveau voor de teelt van olijfbomen en de productie van uitstekende extra vierge olijfolie.Veel van de olijfbomen van Arbequina, die groeien op de heuvels buiten Lerida, de hoofdstad van de provincie, zijn tot 200 jaar oud en staan op oude terrassen die in de heuvels zijn uitgehouwen. De zware omstandigheden die deze bomen elk jaar doormaken - enorme temperatuurverschillen, het gebrek aan regen, de moeilijk te bewerken grond resulteert echter in een olijf die, zoals Gerard Vea (5e generatie familie) zegt, "een geweldig karakter heeft"! Beperkte productie van deze bomen betekent niet beperkte kwaliteit. De taaiheid resulteert in buitengewone olijven en natuurlijk buitengewone olijfolie. De bomen worden constant in de gaten gehouden om te beslissen wanneer de olijven rijp zijn om te oogsten. Het waren de vaders en grootvaders van dezelfde arbeiders die al generaties lang naar dezelfde bomen kijken. Wanneer deze experts voelen dat de olijf rijp is, wordt het verzamelen of oogsten met grote zorg gedaan, waarbij wordt geprobeerd de kwaliteit van de olie niet in gevaar te brengen. Slagen of sneden in de olijf zouden het oxidatieproces of zelfs de fermentatie van de olijf versnellen, met desastreuze gevolgen voor de kwaliteit van de olie. De olijven worden koud geperst in schone omstandigheden en zeer snel nadat ze zijn geoogst, behouden ze een zeer lage zuurgraad. Een lage zuurgraad is essentieel om de olie smaakvoller te laten zijn en beter te laten smaken. De familie VeĆ” heeft de modernste technieken geĆÆntroduceerd, terwijl de meest rigoureuze traditionele methoden voor de teelt en selectie van de olijf worden behouden.
Alleen de beste olie wordt geselecteerd voor het bottelen onder de merken L'Estornell, VEĆ en Les Costes. De oliĆ«n behoren tot de beste ter wereld, dat proef je! |
Reacties
Een reactie posten